3d print

3d ontwerp programma’s

Om ├╝berhaupt iets te kunnen printen heb je natuurlijk eerst een ontwerp nodig. Op internet zijn heel veel gratis ontwerpen te downloaden, maar wij maken ze het liefst zelf. Daarvoor gebruiken we de gratis app 123D Design van Autodesk die je op je pc of laptop kunt downloaden. Je kunt ook kiezen voor Sketch-Up of TinkerCad, al naar gelang je eigen voorkeur.

3D print kaartenmuis ontwerp

> Hiernaast zie je hoe de muis eruitziet als hij net van de printer komt, met steunmateriaal voor de oren en het gaatje voor de staart. Ook zit er een randje rond de hele muis waardoor hij beter op het printbed blijft plakken.

3D print kaartenmuis

3D print kaartenmuis

3D print kaartenmuis

overige programma’s

Naast een ontwerpprogramma is er ook een programma nodig om de ontwerpen om te zetten naar een bestand dat de printer kan lezen. We gebruiken daarvoor een freeware programmaatje dat slic3r heet. Ook hier zijn weer verschillende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het programma Cura. Het is maar net wat voor jou het beste werkt.

Tenslotte gebruiken we ook nog Printrun. Hiermee kun je zien hoe de printer het ontwerp op gaat bouwen, hoelang het printen gaat duren en hoeveel materiaal je verbruikt. Je kunt het trouwens ook gebruiken om de printer aan te sturen.

3D printer studio j

onze eerste printer

Wij hebben een Orange A420 printer, maar dan in het roze! Deze printer is ontwikkeld door 3d printservice Arnhem. Het is eigenlijk een bouwpakket, maar wij hebben haar laten bouwen… da’s wel zo handig! In het eerste jaar had ze nogal wat last van kinderziektes en stond ze vaker bij de reparateur dan thuis, maar op het moment gedraagt ze zich voorbeeldig. We printen vooral met ABS filament, en ook in andere kleuren dan roze ;)

> Hiernaast zie je onze printer in actie. Wel een beetje versneld, want printtijd voor het huisje in ruim 2 uur.

3d printer aan het werk

onze tweede printer

In 2015 kreeg onze printer een broertje, een beetje hetzelfde, maar toch ook weer heel anders dan z’n oudere zus. Zijn naam is CeeBeetje en het is een zogenaamde plug & play printer (bovendien uitgeroepen tot beste budget 3d printer van 2016!) dus direct operationeel vanuit de doos. Een echte jongen is het… stoer en robuust!

Met deze printer printen we voornamelijk met PLA filament. Belangrijkste eigenschappen van PLA zijn een lagere smelttemperatuur en een glanzende afwerking.

> Kijk, dat is ‘m… ons CeeBeetje!

craftbot plus 3d printer

 wij zijn fan!

Denk je er zelf over een 3d printer aan te schaffen dan is de CraftBot Plus echt een aanrader. Je haalt hem uit de doos, voert een paar handelingen uit, steekt de stekker in het stopcontact en met het meegeleverde filament en een usb-stick met printvoorbeelden draait ie binnen een paar uur. Natuurlijk wel eerst wel de handleiding goed lezen!

Groot voordeel vinden wij dat je met alle soorten filament kunt printen en niet afhankelijk bent van dure cartdridges. Bovendien is de service van CraftBot top en kun je makkelijk reserve onderdelen on-site bestellen.